Google'dan şifresiz bir gelecek için adım: Google Passkey

Google, şifre anahtarı özelliği sayesinde kullanıcılar bugünden itibaren şifre kullanmadan hesaplara giriş yapabilecek. Şirket, Google Passkey özelliğini bütün kullanıcılara açtı.
Google, ``Uygulamalarda ve web sitelerinde oturum açmanın en kolay ve en güvenli yolu. Şifresiz bir geleceğe doğru büyük bir adım olan şifre anahtarlarını ilk kez kullanıma sunmaya başladık`` diyerek duyurduğu Google Passkey ile şifre gereksinimi olmadan kullanıcı kimliği doğrulanabiliyor. Bu yeni oturum açma özelliği, telefonunuzun kilit ekranını açar gibi uygulamalarda ve web sitelerinde oturum açmanızı sağlıyor. Kimliği doğrulamak için biyometrik kimlik doğrulama (parmak izi, yüz tanıma), PIN veya ekran kaydırma deseni gibi yöntemler kullanılıyor. Google, bu özelliğin, SMS ile gelen iki faktörlü kimlik doğrulamanın yerini alacağını belirtiyor.
Google Passkey'i etkinleştirmek için aşağıdaki adımları izleyebilirsiniz:

Mobil cihazlarda:

- iPhone veya iPad kullanıyorsanız, iOS 16 veya iPadOS'un sonraki bir sürümü gerekmektedir.
- Android cihazı kullanıyorsanız, Android 9.0 veya sonraki bir sürümü gerekmektedir.

Bilgisayarlar için:

- Windows kullanıyorsanız, Windows 10 veya sonraki bir sürüm gerekmektedir.
- macOS kullanıyorsanız, macOS Ventura sürümü gerekmektedir.
- Web tarayıcınızın en az Chrome 109, Safari 16 veya Edge 109 olması gerekmektedir.
Google Passkey kurulumu için şu adımları izleyebilirsiniz:
1. Seçilen web tarayıcısında (telefon, tablet veya bilgisayar) g.co/passkeys adresine gidin.
2. Halihazırda mevcut bir Google hesabınıza oturum açtıysanız, kimliğinizi doğrulamak için normal şifrenizi girmeniz istenecektir.
3. Hesap değiştirmeniz gerekirse, diğer tüm Google hesaplarınız arasından seçim yapmak için geçerli e-postaya dokunun.
4. Şifrenizi girdikten sonra ``İleri`` butonuna basın.
5. Bir sonraki sayfada, bir şifre anahtarı oluşturmanız istenecektir.
6. Açılır pencere göründüğünde ``Devam`` butonuna basın.
7. Oluşturduğunuz şifre anahtarı cihazınıza kaydedilecektir.
8. Kimliğinizi doğrulamak için komutları izlemeniz ve cihazınızın gerektirdiği biyometrik kimlik doğrulama özelliğini kullanmanız gerekecektir.
9. Bu adımlardan sonra, o cihaz için şifre anahtarınız oluşturulacaktır.
Artık Google hesabınıza giriş yapmak için şifre anahtarınızı kullanabilirsiniz. Ayrıca, herhangi bir nedenle şifre anahtarınızı kullanmak istemezseniz, hesabınıza giriş yapmak için her zaman kullandığınız şifrenizi kullanmaya devam edebilirsiniz.

Eğer cihazınız kayboldu veya çalındı ve Google hesabınıza giriş yapmanız gerekiyorsa, başka bir cihazı kullanarak g.co/passkeys adresine gidin, her zamanki şifrenizi kullanarak hesabınıza oturum açın ve kaybolan veya çalınan cihazınızla ilişkilendirilen şifre anahtarını kaldırabilirsiniz. Şifre anahtarının yanındaki X'e tıklayarak ve ``Kaldır``ı seçerek bunu yapabilirsiniz. Bu şekilde her zaman kullandığınız şifrenizi kullanmaya devam edebilirsiniz.